8 sparetips for en mer oversiktlig personlig økonomi

mandag oktober 14, 2013

Vi ønsker at denne bloggen ikke bare skal være en plass hvor du kan lese om forbrukslån og refinansiering – vi ønsker også å komme med tips og råd for personlig økonomi. For det er slik at mange har vanskelig for å få pengene til å strekke til i en hektisk hverdag, og lever fra lønning til lønning. Dersom din situasjon er slik er det flere tiltak du kan gjøre for å spare inn litt her og der.

Det første man må begynne med er å sette opp en oversikt over inntekter og utgifter. Dette gir deg fort en oversikt over hva du har disponibelt hver måned – og hvor du har mulighet til å kutte på utgiftene.

1) Sett opp et budsjett
For å få en oversikt over faste utgifter og forbruk er det lurt å sette opp et budsjett. Det finnes mange verktøy for å sette opp et budsjett, sjekk for eksempel om din nettbank tilbyr en automatisk budsjettløsning.

2) Prioriter dyr gjeld
Prioriter å få nedbetalt smålån og kredittkort som ofte har de høyeste rentene. Du bør samtidig spare opp til en buffer for store, uventede utgifter.

3) Har du muligheter for nye avtaler?
Det kan være verdt å se over avtaler på faste utgifter. Sjekk om det er penger å spare på å bytte forsikringsselskap, internett-, strøm, tv- og mobilleverandør. I mange tilfeller klarer man og enten finne et nytt og bedre tilbud eller forhandle en bedre avtale med den gamle leverandøren.

4) Opprett en regningskonto
Opprett en konto for dine faste utgifter, sett av en sum i måneden som du overfører til denne kontoen og betal alle regningene herfra. Det kan også være lurt å opprette avtalegiro-trekk på de faste utgiftene slik at pengene går automatisk.

5) Handle en gang i uken
Det er mye å spare på å planlegge dagligvareinnkjøpene. Ikke bare kan du kjøpe i større kvantum, noe som ofte er billigere, men du slipper også «impulshandlingen». Det blir fort dyrt dersom man stikker innom butikken etter jobb for å kjøpe en rask middag, da er det lett for at det også havner unødvendige ting i handlekorgen. Skriv også alltid en god handleliste, har du dette er det lettere å unngå å få med mye ekstra som du egentlig ikke har brukt for.

6) Vurder dine abonnementer
Er du støttemedlem på SATS? Eller abonnerer du på et blad du egentlig ikke leser? Lag en liste over hvilke abonnementer du egentlig har og vurder om det er noen du har mulighet til å kvitte deg med.

7) Kjøp på salg, og kjøp og selg brukt
Større investeringer som for eksempel møbler osv. kan man spare mye på å kjøpe på salg. Det er også mye å spare på å finne brukte ting på for eksempel finn.no, her kan du finne relativt nye ting vesentlig billigere enn i butikken.

Dersom du har gamle ting av verdi som du ikke bruker lenger, kan du også prøve å selge disse på finn.no, så får du litt ekstra å rutte med.

8) Bli bevisst på vanene dine
Stikker du ofte innom en kafé på vei til jobb for å kjøpe dagens første kaffe? Kjøper du lunsj i kantina hver dag? Selv om dette virker som småpenger der og da, vil det hope seg opp og utgjør en stor sum på årsbasis. Vurder om det heller er mulig å koke kaffen hjemme og smøre niste med seg på jobb, man kan spare mye på å endre slike vaner.

Vi håper at noen av disse tipsene har vært hjelpsomme – husk at det aller viktigste er at du skaffer deg en god oversikt!