Kan avdragsfrihet hjelpe?

fredag januar 23, 2015

La oss si at det plutselig oppstår uforutsette utgifter, du må til tannlegen eller bilen må på service. Kanskje julen ble ekstra dyr eller NRK lisensen kom overraskende på i år igjen. Hvilke muligheter har du i slike perioder? Og kan avdragsfrihet hjelpe?

Dersom du har avdragsfrihet på et lån vil det si at du, over en periode, kun betjener renter og omkostninger på lånet. Du betaler altså ikke ned på lånet og det forblir like stort til du igjen begynner å betale avdrag.

Det er ikke tvil om at det både er fordeler og ulemper med avdragsfrihet på et lån. I perioden du har avdragsfrihet vil du få mer penger å rutte med, men disse pengene skal uansett tilbakebetales. Måten dette blir gjort på er enten ved å øke nedbetalingstiden, slik at du kommer til å ha lånet over en lengre periode. Alternativt økes terminbeløpet, slik at du må betale et større beløp per termin.

Det er altså slik at dersom du er i en kortvarig nødsituasjon med forbigående presset økonomi så kan det hjelpe med avdragsfrihet på lånet. Du vil da få litt mer penger å rutte med i den spesifikke perioden.

En annen situasjon hvor det kan være nyttig med avdragsfrihet er ved store endringer i livssituasjon. For eksempel dersom ekteskapet ryker, eller du møter veggen på jobben og trenger en pause. Da kan avdragsfrihet på boliglånet gjøre at du slipper å selge huset eller leiligheten.

Det er også slik at det er store forskjeller på avdragsfrihet på boliglån og forbrukslån. Skal man ha avdragsfrihet på boliglånet er det ofte snakk om mellom tre og fem år. På forbrukslån derimot er det snakk om en til to måneder. Det er altså en større forpliktelse å bestemme seg for avdragsfrihet på boliglånet enn på forbrukslånet.

Dersom du er i en situasjon der betalingsproblemene er midlertidige, kan det være lurt å søke om avdragsfrihet – du kan med det få en mulighet til å komme deg a jour med dine andre betalinger. Det aller viktigste er uansett å tenke godt igjennom før du søker, finn ut hva du trenger de ekstra pengene til og om det vil hjelpe på sikt om du får avdragsfrihet.

Dersom du har et forbrukslån hos BB Finans kan du søke om avdragsfrihet for inntil to måneder i året, det gjør du ved å sende en forespørsel til post@bbf.no eller ved å benytte kontaktskjema på www.bbf.no.